Fertilizarea recomandată pentru randament la rapiță și grâu de toamnă

bioprotect-news

Componentele de bază a productivității la rapița este numărul de plante la m2, numărul de silicve per plantă, numărul de semințe per silicvă și greutatea individuală a semințelor. Toate acestea se datorează unui management bun al culturilor, și a unui program de fertilizare corect de nutriție a plantelor.

Programul Bioprotect de fertilizare a rapiței conține o schemă complexă de produse, care aprovizionează plantele cu micro- și macroelemente necesare pentru a obține recolte bogate. La obținerea unei tone de semințe se consumă între 50- 60 kg de azot, 40- 60 kg de fosfor, 30- 50 kg de potasiu, 50- 60 kg de calciu și 20- 30 kg de sulf. Pe lângă toate aceste macroelemente de bază, se mai consumă și cantități semnificative de microelemente.

Compania Bioprotect recomandă aplicarea fertilizării de toamnă a culturii de rapiță la pregătirea patului germinativ, dar și o fertilizare foliară la fel- toamna, în faza de 6- 8 frunze, în care se aplică produsele din portofoliul Bioprotect, și anume:  Intermag Growon și Intermag Bor.

Intermag Growoneste un activator foliar, conceput pentru aprovizionarea rapidă cu fosfor a plantelor, folosind tehnologia INT, conduce la stimularea creșterii sistemului radicular, concomitent sporește toleranța plantelor la temperaturile scăzute. Intermag Growon este unul dintre elementele de bază în susținerea rezistenței naturale a plantelor cu SISTEMUL DE CONTROL A STRESULUI (SCS)., și un element de neprețuit în condițiile de absorbție slabă a fosforului de către plante, în special la temperaturi scăzute ale solului și a aerului, precum și în soluri acide și alcaline. Îngrășământul reduce pH-ul soluției de lucru, prin urmare îmbunătățește stabilitatea acesteia.

Intermag Bor este un îngrășământ lichid destinat fertilizării culturilor cu cerințe mari de bor.

Are un rol esențial în formarea peretelui celular și în creșterea țesuturilor vegetale. Intermag Bor favorizează absorbția nutrienților, transportul carbohidraților, ajută la germinație și în formarea florilor, concomitent contribuie la mărirea conținutului de ulei din semințe.

Aplicarea Borului se face fazial :

  • toamna pentru favorizarea formării și dezvoltării sistemului radicular, se aplică în stadiul de 4-6 frunze, la o dezvoltare a plantelor de înălțime 5-8 cm, înainte de înghețuri,
  • primăvara la pornirea în vegetație a culturii înainte de apariția tulpinilor,
  • la apariția butonilor florali înainte de înflorirea plantei, în special în condiții de umiditate scăzută.

În privința fertilizării culturii de grâu, compania Bioprotect recomandă pregătirea patului germinativ cu o cantitatea adecvată de îngrășăminte, care să asigure o răsărire uniformă, o înfrățire corespunzătoare și surplusul necesar de elemente nutritive de rezervă, pentru a se asigura trecerea peste anotimpul rece.

În general, pentru a obține o tonă de grâu, se consumă 29 kg de azot, 15 kg de fosfor, 22 kg de potasiu, 2 kg de sulf și importante cantități de microelemente.

Cultura de grâu se dezvoltă optim când pH- ul solului este cuprins între 5,5 și 6,5, dar plasticitatea sa ecologică permite creșterea, chiar şi la valori ale pH de până la 8,5. În cazul grâului, raportul boabe/paie este de 1:1,3. Consumul specific de nutrienți al grâului per tonă de boabe este de 26,5 kg/ha azot; 13,7 kg/ha fosfor și 16,3 kg/ha potasiu.

Grâul, este pretențios la fertilizare, deoarece are sistemul radicular slab dezvoltat şi cu slabă capacitate de solubilizare a rezervelor nutritive din sol. În plus, deși, perioada de vegetație este lungă, absorbția elementelor nutritive se realizează într-un timp relativ scurt (de la începutul formării paiului la coacerea în lapte).

La cultura grâului, pentru a avea succes producătorul agricol, fie că practică o cultură convențională sau intensivă trebuie să utilizeze toate principiile de bază pentru cultura respectivă cum ar fi aplicarea îngrășămintelor de bază cu macroelemente cât și microelementele cu administrare foliară.

În perioada de toamnă, după semănat la apariția aparatului foliar și anume:

I. Intermag Growon + Intermag Zinc

După cum s- a menționat mai sus, fosforul din produsul Intermag Growon, are menirea de aprovizionarea rapidă cu fosfor a plantelor ce conduce la stimularea creșterii sistemului radicular și sporește toleranța plantelor la temperaturile scăzute.

Intermag Zinc este un îngrășământ lichid destinat fertilizării culturilor unde este insuficiență de umiditate în fazele critice pe perioada de creștere până la intrare în iarnă, reglează oxidarea substraturilor și transferul de electroni care activează cel puțin 13 enzime.

Deci, zincul este implicat în metabolism și în multe procese enzimatice, de asemenea, contribuie la absorbția fosforului. În afară de aceasta deficitul de zinc duce la piticirea plantelor, cloroza frunzelor cât și reduce absorbția azotului de amoniu care are un rol important la ieșirea din iarnă. De aici rezultă că în perioada de toamnă este important de aplicat aceste două produse care participă la dezvoltarea sistemului radicular, la acumularea de zaharuri ce duce la creșterea rezistenței la iernare.

II.Intermag Growon + Intermag Mangan

Intermag Mangan este un îngrășământ foliar lichid cu un conținut ridicat de mangan. Conține agenți chelatori biodegradabili, care accelerează recepționarea de mangan de către plante și facilitează utilizarea îngrășămintelor împreună cu alte preparate agrochimice.

Manganul este recomandat, în mod special, în fazele critice și anume la semănăturile întârziate în perioada de toamnă cât și perioadele de creștere intensivă a culturii de grâu. În afară de aceasta, Manganul este un microelement necesar pentru creșterea normală care duce la o productivitate a tuturor culturilor. Participă la formarea clorofilei, în reacțiile de fotosinteză și în sinteza proteinelor.

Utilizarea îngrășământului Intermag Growon + Intermag Mangan în cultivarea intensivă a culturii de grâu pe supafețe mari duce la o creștere a randamentului de producție și îmbunătățește semnificativ calitatea acestuia, dar nu în ultimul rând la o dezvoltare normal în perioada de intrare în iarnă.

Compania Bioprotect este distribuitor exclusiv al produselor marca Intermag în Republica Moldova.

www.intermag.md