Sfecla de zahăr
În Republica Moldova sfecla de zahăr acum 15 ani a fost cea mai răspândită și mai importantă cultură pentru fermierii din nordul țării precum și pentru industria prelucrătoare, însă în ultimii ani atât suprafețele cât și producția acesteia s-au micșorat considerabil din cauza schimbărilor climatice.
Specialiștii companiei Bioprotect recomandă de cultivat sfecla de zahăr după cereale păioase, în special grâu și orz de toamnă. Nu este recomandată cultivarea după porumb sau floarea- soarelui, fiindcă aceste culturi epuizează solul de elemente nutritive.
Sfecla de zahăr se seamănă primăvara, când temperatura solului atinge 4-5°C, în intervalul 20-25 martie. Pentru a putea semăna un hectar de sfeclă de zahăr este nevoie de la 120 mii-140 mii de semințe, deoarece nu toată sămânța germinează. Germinația este determinată de cantitatea de apă din sol și de prelucrarea corespunzătoare a terenului.
Fertilizarea sfeclei de zahăr are un rol esențial. În primul rând ca și la orice cultură se recomandă analiza de sol pentru a stabili rețeta de fertilizare . În mod normal, la un hectar de sfeclă, ca să putem obține o producție de peste 60 tone, trebuie să aplicăm o cantitate de 800-1000 kilograme de substanță brută.
Pentru o producție bună de sfeclă de zahăr trebuie să avem grijă de sănătatea plantelor și a solului încă de la înființarea culturii.