Soluție eficientă în managementul resturilor vegetale – utilajul Turbo Max®

bioprotect-news

Ultimii câțiva ani au fost o adevărata provocare pentru agricultorii din Republica Moldova, ierni fără zăpadă, primăveri reci și vânturi puternice, veri aride și secetoase, uneori ploi torențiale care provoacă mai mult pagube decât beneficii, iar anul 2020 le-a îmbinat pe toate.

În așa momente, este necesar să ne oprim și să medităm ce anume putem face pentru a diminua, cât depinde de noi, efectele secetei, frigului, eroziei cauzate de vânturi puternice și ploi torențiale.

Una dintre cele mai eficiente soluții – managementul resturilor vegetale

Majoritatea fermierilor încorporează resturile vegetale cu ajutorul plugului sau grapei cu discuri, dar aceasta încorporare aduce mai multe probleme decât beneficii. De exemplu, dacă încorporăm resturile vegetale la o adâncime de 25- 30 cm cu ajutorul plugului, de fapt, conservăm aceste resturi dar nu folosim valoarea lor, sau o folosim foarte puțin.

Însă și în cazul plugului și a grapei cu discuri cea mai mare problema e că ambele utilaje formează hardpanul, acel sloi de pământ tasat prin care nici apa, nici rădăcina plantelor nu poate pătrunde. Atunci cum putem soluționa problema rămășitelor vegetale?

Soluția – utilajul Turbo Max produs de compania americană ,,Great Plains”

Turbo Max, oferă beneficii atât la pregătirea terenului în primăvară, cât și toamna în controlul resturilor vegetale. Discurile Turbo Blades sunt spațiate la 19 cm și sunt așezate pe două rânduri paralele.

Bateria posterioară este decalată față de cea primară, astfel, că distanța între discuri devine 9,5 cm pentru un mai bun management al resturilor dintr-o singură trecere. Bateriile se pot ajusta în mers, de la 0° la 6°, oferind o flexibilitate mărită pentru a compensa diferențele din teren.

În timpul lucrărilor de toamnă folosiți utilajul cu bateriile de discuri în unghi, astfel veți încorpora mai multe resturi vegetale.

Acest lucru va grăbi descompunerea și va preveni erodarea eoliană. Primăvara este recomandat să rulați utilajul în unghi drept, astfel veți obține un pat germinativ vertical, uniform, perfect pentru însămânțare. Pornind de la 2,6 m și până la 14,6 m lățime de lucru, Turbo Max oferă beneficiile sistemului Vertical tuturor fermierilor.

Tractoarele de mică putere pot fi echipate cu Turbo Max de 2,6 m sau 3 m, ideale pentru încorporarea gunoiului, managementul vegetației, pregătirea patului germinativ și chiar aerarea pășunilor. Folosind Turbo Max puteți îmbunătăți calitatea apei. Mai mult, utilajul are acțiune benefică în zonele deluroase cu eroziune eoliană.

 

 

Pentru operațiuni mai ample, tractoarele puternice din zilele noastre pot tracta Turbo Max 4800. Cu o lățime de lucru de 14,6 m, Turbo Max va gestiona eficient și repede resturile vegetale – eliminarea mecanică a buruienilor – la o scară mai mare.

Resturile vegetale sunt acel cadou pe care ni-l oferă natura gratis, ne vom folosi cu înțelepciune de acest cadou? Depinde de fiecare din noi.