Naturamin WSP
Producător: Daymsa, Spania
Compoziție:
Aminoacizi liberi …………………. 80% w/w
Azot total (N)………………………..12,8% w/w
pH (1/25) …………………………….7.0
NATURAMIN WSP – deţine cea mai mare concentraţie de aminoacizi liberi de pe piaţă(80% din greutate) de pe piaţă, remarcându-se prin conţinutul său ridicat de serină şi prolină, promotorii de glicină- betaină, principalii protectori împotriva stresului.
Caracteristici:
- NATURAMIN WSP este indicat pentru evitarea şi depăşirea proceselor de stres de orice natură: fizică(frig, îngheţ, ploi, căldură, etc.), chimică(carenţe, fitotoxicitate, etc.), fiziologică(stres hidric) sau biologică(mane), precum şi pentru creşterea producţiilor culturilor.
- Este produsul indicat pentru îmbunătăţirea procesului de acumulare a rezervelor şi îmbunătăţirea calităţii organoleptice.
- Este un produs natural, ecologic pur, cu proprietăţi de biostimulator pe bază de aminoacizi şi macroelemente, care contribuie la sporirea cantităţii şi calităţii recoltei. Aminoacizii liberi din Naturamin WSP pătrund în ţesuturile plantelor, îmbunătăţesc permibialitatea membranelor celulare mărind conţinutul de clorofilă. Ca rezultat se amplifică fotosinteza metabolismul orientează energia plantei spre formarea recoltei de o calitate superioară.
Produsul se aplică prin stropiri foliare. - În timpul lucrului cu produsul se vor respecta toate regulile de protecţie a muncii.
Naturamin-WSP au următoarele funcții și beneficii:
-
- Acidul aspartic (ASP) este un aminoacid care se găsește din abundență оn proteinele plantelor. Este considerat foarte important оn biochimie. Dintre aminoacizii care sunt sintetizați putem indica asparagina, arginina, lizina, metionina, treonina și izoleucina.
- Acidul glutamic (GLU) este un compus esențial în sinteza de țesuturi vegetale și a clorofilei. Este implicat în dezvoltarea de meristeme și îmbunătățește capacitatea de reacție a plantelor în situații de stres. Acesta trebuie să fie în cantităţi mari şi ajută la absorbţia altor aminoacizi. Accelerează asimilarea de azot anorganic.
- Serina și prolina (SER și PRO) au acțiune antistres şi sunt agenți osmoprotectori care protejează membranele celulare și proteinele împotriva denaturalizării acestora, provocată de concentrații ridicate de ioni anorganici și de temperaturile ridicate, de stresul salin sau hidric. S-a stabilit că prolina este, de asemenea, un osmoprotectant care protejează membranele și proteinele împotriva efectelor adverse ale concentrațiilor mari de ioni anorganici și a temperaturilor ridicate, evitând denaturalizarea acestora. În plus, prolina influențează fertilitatea şi procesul de polinezare a polenului și dă consistență pereților celulari.
- Arginina (ARG), Lizina(LYS) este implicate în dezvoltarea rădăcinii și în formarea moleculei de clorofilă, care stimulează fotosinteza şi întîrzie procesul de îmbătrânire.
- Alanina (ALA) este implicată în procesele fiziologice care conduc la molecule de clorofilă. De asemenea, ajută la formarea și maturarea fructelor.
- Valina (Val), Izoleucina (ILE) și Leucina (LEU) – toți acești amino – acizi sunt legați de procesul de coacere a fructelor.
- Metonina(MET) – stimulează producţia de fructe, ajutând la creşterea în dimensiune şi calitate a acestora.
- Triptofanul(THR) – este un precursor esential pentru sinteza de auxine.
Recomandări de utilizare:
Cultura | Doza | Modul și perioada de aplicare |
---|---|---|
Măr | 1,0 | Trei tratamente foliare: 1) după înflorire; 2) în luna iulie; 3) cu 20 de zile înainte de recoltare. |
Floarea Soarelui | 0,5 | Un tratament înainte de înflorire |
Grâu | 0,5 | Două tratamente foliare: 1) în faza de înfrăţire a culturii; 2) la înflorire |
Porumb | 0,5 | Două tratamente foliare: 1) în faza de 4 frunze a culturii; 2) în faza de 8 frunze a culturii. |