Bioprotect - Agricultură eficientă

Avaunt ® EC

Substanța activă: indoxacarb 150 g/l

Formulare: (emulsie concentrată)

Producător: FMC, Elveția

Insecticid pentru combaterea insectelor dăunătoare la rapiță, măr, prun, viţă de vie, tomate şi varză.

Avantaje:

  • Insecticid din grupul oxadiazine cu mod unic de acţiune, cu spectru larg de combatere asupra mai multor specii de dăunători
  • Bioactiv numai după metabolizarea substanţei active
  • Toxicitate redusă asupra entomofaunei utile
  • Efect puternic asupra ouălor și larvelor de lepidoptere în toate stadiile
  • Nu este influenţat de temperaturile ridicate din momentul aplicării (optimul aplicării 22 - 34°C)
  • Flexibilitate în aplicare

Ambalaj:

1 L

Caracteristici:

Avaunt ® EC acţionează prin contact și ingestie.

În corpul insectei acţionează neurotoxic prin blocarea canalelor de sodiu din nervii organismelor ţintă.

Substanţa activă, după ce pătrunde în organism prin contact sau ingestie, produce bioactivarea metaboliţilor și efectul neurotoxic. După bioactivare, se întrerupe rapid hrănirea, ceea ce conferă o excelentă protecţie culturii tratate. Fiziologic, insecta este paralizată după bioactivarea substanţei active (2 – 12 ore de la aplicare) și după scurt timp moare.

Recomandări de utilizare:

Viță de vie: Avaunt ® EC combate molia viţei de vie în toate generaţiile. Momentul optim al tratamentului este la eclozarea ouălor, dar acţiunea produsului permite administrarea începând cu depunerea ouălor (ovicid), până după eclozare (efect ovi-larvicid). Se recomandă aplicarea a 2 tratamente integrate în programul de control al dăunătorilor, primul împotriva primei generaţii și al II-lea împotriva celei de-a doua generaţii. Intervalul între aplicări este de 10 – 14 zile. Volumul de soluţie recomandat este de 500 – 1.000 l/ha. Numărul maxim de tratamente este de 2 la strugurii de masă și pentru vin. Timp de pauză: 10 zile la strugurii pentru vin și 3 zile pentru strugurii de masă.

Pomi: Momentul optim al tratamentului este la eclozarea ouălor, dar acţiunea produsului permite administrarea începând cu depunerea ouălor (ovicid), până după eclozare (efect ovi-larvicid). Tratamentele se continuă pe toată perioada de vegetație la avertizarea atacurilor de dăunători. Volumul soluției de tratat: 500 – 1500 l/ha. Perioada de pauză: 14 zile.

Legume: Aplicarea insecticidului se face la primele semne ale atacului, care corespunde eclozării ouălor. În condiţii de temperatură ridicată, frecvent întâlnită în zonele legumicole, este mult mai eficient decât produsele piretroide. Cel mai important este ca volumul de apă utilizat – între 200 și 1.000 l/ha – să acopere bine organele plantei atacate în funcţie de înălţimea și stadiul culturii. Legumele cresc repede și trebuie luat în calcul că produsul nu acoperă noile creșteri de după aplicare. Se pot aplica până la maximum 2 tratamente într-un sezon. În funcţie de intensitatea atacului, tratamentele se pot repeta la 10 – 14 zile. Timpul de pauză este de 1 zi.

Rapiță: Deoarece rapița este o cultură extrem de afectată de dăunători, tratamentele cu Avaunt ® EC se aplică la avertizare sau la primele semne de atac ale dăunătorilor, folosindu-se un volum de apă, pentru soluție, de 200 – 400 l/ha.

Cultura Organism nociv Doza Modul și perioada de aplicare
Prun Viermele prunelor 0,3-0,35 Prin stropire în perioada de vegetație
Vița de vie Molia verde a strugurilor 0,3 Prin stropire în perioada de vegetație
Tomate Buha fructificațiilor 0,25-0,3 Prin stropire în perioada de vegetație
Varză Albilițe, Buha verzii, Molia verzei, 0,2-0,25 Prin stropire în perioada de vegetație
Rapiță Ploșnița cruciferelor, Puricii cruciferelor 0,17-0,2 Prin stropire în faza de butonizare
Măr Molii tortricide, Molii miniere, Viermele merelor 0,4 Prin stropire în perioada de vegetație