Bioprotect - Efficient agriculture

Sfecla de zahăr

În Republica Moldova sfecla de zahăr acum 10 ani a fost cea mai răspândită și mai importantă cultură pentru fermierii din nordul țării precum și pentru industria prelucrătoare, însă în ultimii 3-4 ani atât suprafețele cât și producția acesteia s-au micșorat considerabil din cauza schimbărilor climatice. Astfel, media pe ultimii 3 ani (2017-2019) ne arată  o suprafață recoltată de 18,4 mii ha. Recolta medie obținută în perioada menționată constituia 393,7 chintale la hectar.

În pofida tendințelor de scădere a recoltei, datorită recomandărilor tehnologice a specialiștilor Bioprotect, fermierii (clienții companiei) au obținut o recoltă mai mare decât media pe țară, iar unii din fermieri au obținut performanțe de peste 500 chintale/ha.

Specialiștii companiei Bioprotect recomandă de cultivat sfecla de zahăr după cereale păioase, în special grâu și orz de toamnă. Nu este recomandată cultivarea după porumb sau floarea- soarelui, fiindcă aceste culturi epuizează solul de elemente nutritive.

Sfecla de zahăr se seamănă primăvara, când temperatura solului atinge 4-5°C, în intervalul 20-25 martie. Pentru a putea semăna un hectar de sfeclă de zahăr este nevoie de la 120 mii-140 mii de semințe, deoarece nu toată sămânța germinează. Germinația este determinată de cantitatea de apă din sol și de prelucrarea corespunzătoare a terenului. 

Fertilizarea sfeclei de zahăr are un rol esențial. În primul rând ca și la orice cultură se recomandă  analiza de sol pentru a stabili rețeta de fertilizare . În mod normal, la un hectar de sfeclă, ca să putem obține o producție de peste 60 tone, trebuie să aplicăm o cantitate de 800-1000 kilograme de substanță brută.

Pentru o producție bună de sfeclă de zahăr trebuie să avem grijă de sănătatea plantelor și a solului încă de la înființarea culturii.

Tehnologia de protecție pentru cultura de Sfeclă de Zahăr