Bioprotect la Masa Rotundă: Rezumarea rezultatelor utilizării platformei Beeprotect
2 oct. 2023Pe 29 Septembrie, 2023, Bioprotect a participat la Masa Rotundă cu tema ”Rezumarea rezultatelor instruirilor privind Sistemul Informațional Beeprotect la scară națională și pașii următori”, eveniment organizat de către Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM ) în colaborare cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor(ANSA) și Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală, USAID.
Sistemul Informațional Beeprotect – o platformă esențială pentru agricultură și apicultură
În cadrul evenimentului, au fost prezentate rezultatele instruirii utilizatorilor, împreună cu statistici privind utilizarea platformei Beeprotect. De asemenea, s-a oferit o privire detaliată asupra noii interfețe îmbunătățite a acestei platforme. Beeprotect.md este un sistem simplu și ușor de utilizat, bazat pe tehnologie web, accesibil prin intermediul unui computer, tablete sau smartphone-uri. Un aspect esențial este capacitatea platformei de a permite apicultorilor și fermierilor să-și coordoneze activitățile într-un mod eficient și să reducă riscul impactului negativ asupra albinelor. Aceasta este o abordare esențială, având în vedere că polenizarea realizată de albine joacă un rol crucial în creșterea randamentului culturilor agricole. Albinele polenizează 80% din toate plantele cu flori, inclusiv peste 130 de tipuri de fructe și legume. De exemplu, polenizarea culturii mărului produce cea mai mare valoare economică, reprezentând în medie 24% din valoarea totală a polenizării tuturor culturilor.
Compania Bioprotect susține implementarea Sistemului Informațional Beeprotect și îndeamnă fermierii să se înregistreze pe: https://www.beeprotect.md.
După înregistrare în sistem, fermierii au posibilitatea să identifice câmpurile pe care intenționează să le trateze cu insecticide, marcând aceste terenuri pe hartă. Utilizând meniurile derulante, ei pot înregistra tipul de insecticid pe care îl vor utiliza, cultura pe care urmează să o trateze și perioada în care vor efectua tratamentul. O notificare va fi automat trimisă apicultorilor înregistrați în sistem și care dețin stupine în apropiere.
Apicultorii, la rândul lor, pot introduce locațiile stupinelor lor în sistem prin plasarea unui punct pe hartă. Prin intermediul platformei, ei vor primi notificări sau alerte prin intermediul Viber atunci când se planifică un tratament cu insecticide în proximitatea stupinei lor.
Este important de subliniat că, începând cu data de 1 ianuarie 2023, producătorii agricoli sunt obligați să înregistreze în sistem toate lucrările de tratare a terenurilor cu produse fitosanitare, în timp ce apicultorii trebuie să înregistreze datele despre stupinele lor. Sistemul facilitează schimbul de informații în timp real nu numai între producătorii agricoli și apicultori, ci și cu instituțiile publice relevante, precum Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și autoritățile publice locale.
Implementarea acestor tehnologii digitale în agricultură reprezintă un pas semnificativ către un viitor mai bun pentru fermieri și pentru mediu.